استراتژی محتوا

بدون استراتژی نتیجه‌ای از دیجیتال مارکتینگ نمی‌گیرید

استراتژیست محتوا کیست؟

استراتژیست محتوا فردی هست که نحوه تولید محتوا رو برنامه‌ریزی و مدیریت می‌کنه. این برنامه‌ریزی شامل تمام کارهای ریز و درشتیه که منجر به افزایش ترافیک و در نهایت افزایش فروش میشه. استراتژیست محتوا بر اساس نوع پروژه ممکنه با افراد یا گروه‌های مختلفی مثل تیم بازاریابی یا تیم طراحی محصول در ارتباط باشه. این ارتباط باعث میشه تا استراتژیست به طور مداوم در جریان هماهنگی محتواهای تولید شده با اهداف تجاری برند و نیازهای مخاطب قرار بگیره.

تدوین استراتژی محتوا

یک تولیدکننده حرفه‌ای محتوا بدون استراتژی، محتوا تولید نمی‌کنه. چون می‌دونه محتوایی که پشتش برنامه و تقویم نباشه به هیچ دردی نمی‌خوره. من، مهرداد توکلی استراتژیست محتوا، آماده تدوین یک استراتژی عالی برای تولید محتوای کسب و کار شما هستم. خوشحالم که تجربه چندین سال نویسندگی‌ام رو در در قالب یک استراتژی در اختیارتون قرار بدم.

چرا باید برای محتوامون استراتژی داشته باشیم؟

بدون استراتژی نمیشه به موفقیت رسید!

تشخیص صفحات اصلی

وقتی می‌خواید محتوا تولید کنید باید بدونید برای چه صفحاتی نیاز به این کار دارید. بهترین ابزاری که برای این کار لازمه داشتن استراتژیه. با استراتژی می‌شه تمام صفحاتی که نیاز به محتوا دارن رو مشخص کرد.

بهینه‌سازی لینک‌های داخلی

مزیت دیگه استراتژی محتوا بهبود لینک‌های داخلیه. اینکه کدوم صفحات یا نوشته‌های سایت باید به هم لینک داشته باشن از ویژگی‌هایی که تدوین استراتژی در اختیارتون قرار می‌ده تا لینک‎‌سازی داخلی‌تون کامل بشه.

تعیین تعداد کلمات

اینکه بدونیم برای هر محتوایی چه تعداد کلمه باید تولید کرد یکی دیگه از مزایای داشتن استراتژیه. استراتژی محتوا بهت کمک می‌کنه تا بدونی صفحات اصلی و زیر شاخه‌های اون‌ها چند کلمه محتوا لازم دارن.

طبقه‌بندی محتوا

من در استراتژی‌هایی که تدوین می‌کنم تمام صفحات یا نوشته‌های مهم رو طبقه‌بندی می‌کنم تا برای محتوای مهم تعداد کلمات بیشتر و برای کم اهمیت‌ها تعداد کلمات کمتری تولید بشه. با این کار سئو سایت هم تقویت می‌شه.

تشخیص تعداد محتوا

به کمک استراتژیست محتوا

سایت من چند محتوا نیاز داره؟ این سوالیه که خیلی از کارفرماها از من می‌پرسن و من در جواب بهشون میگم تشخیص تعداد محتوای لازم برای شما به عوامل زیادی بستگی داره که دو مورد از اونها خیلی مهم هستن.

برای مثال اگر سایت خدماتی با تعداد خدمات زیاد دارید یا موضوع کسب و کار شما، یکی از موضوعات ترند دنیا باشند (مثل ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی و …) هست، طبعا تعداد محتوای بیشتری نیاز دارید یا اگر سایت فروشگاهی دارید با توجه به تک محصول یا چند محصول بودن، حجم محتوای لازم برای سایت شما متفاوت هست.

برای مثال اگه بودجه تولید محتوا کم باشه، باید موضوعات محدودتر اما هدفمند و منطبق با جستجوی مستقیم کاربر انتخاب بشن ولی اگه بودجه زیاد باشه می‌شه خیلی از موضوعات نزدیک به موضوع اصلی رو هم پوشش داد و ترافیک بیشتری برای سایت ایجاد کرد که این ترافیک هم باعث بهبود سئو سایت می‌شه.

یک استراتژیست محتوا با تجربه‌ای که از موارد مشابه داره و همچنین مشاوره با کارفرما، بهترین تعداد کلمات رو برای استراتژی محتوای سایت در نظر می‌گیره و این نوع مشاوره در ابتدای کار انجام می‌شه.

به استراتژی نیاز دارید؟

برای ارتباط با من همین حالا فرم رو پرکنید تا با شما تماس بگیرم

به عنوان یک استراتژیست محتوا چطور کمکت می‌کنم؟

من با تجربیاتی که طی سال‌های گذشته پیدا کردم می‌تونم راه تولید محتوا رو برای شما هموار کنم.می‌پرسید چطور؟ با من همراه باشید تا در مورد تدوین استراتژی محتوا و ریزه‌کاری‌های اون براتون بیشتر توضیح بدم.

تعریف ساده‌ای از استراتژی محتوا

شاید شما هم از دسته افرادی هستید که می‌خواید بدونید این استراتژی محتوایی که همه کسب و کارهای موفق ازش حرف می‌زنن دقیقا چیه؟ پس پیشنهاد می‌کنم برای درک بهتر تیتر “استراتژی محتوا چیست؟” با من، مهرداد توکلی، استراتژیست محتوا همراه باشید. تعریف استراتژی محتوا به زبان ساده در واقع فقط و فقط یک جمله هست، راهنمایی برای تولید محتوای کسب و کار شما. این استراتژی برای آشنایی مخاطب با محصولات یا خدمات شما نوشته می‌شه که در نهایت هدفش جلب توجه مخاطب به کسب و کار شماست.

استراتژی محتوا

به طور کل محتوای این استراتژی روی این جمله استوار شده: “چه محتوایی رو برای چه کسی تولید کنیم؟” یعنی در نهایت باید از استراتژیمون توقع داشته باشیم تا راهنمایی برای تولید محتوای مناسب برای مخاطب‌ مناسب باشه. دقت کن که یک استراتژی نباید دنبال اهداف تبلیغاتی باشه و باید روی برنامه‌های تولید، به‌روزرسانی و انتشار محتوا تمرکز کنه.

یه دلیل قوی برای اهمیت استراتژی محتوا

شما نمی تونید خونه‌ای رو بدون نقشه، مجسمه‌ای رو بدون طرح اولیه یا شرکتی رو بدون اساسنامه ثبت کنید. این یعنی بدون داشتن استراتژی نمی‌تونی محتوا تولید کنی. داشتن سند استراتژی محتوا باعث می‌شه بدونی چه هدفی از تولید محتوا داری و به کجا می‌خوای برسی. از طرفی چون اکثر رقبای شما هنوز اطلاعاتی در مورد برنامه‌ریزی و استراتژی محتوا ندارن، تو می‌تونی با انجامش، قدم بلندی برای موفقیت محتوایی برداری. در ضمن طراحی استراتژی محتوا بهت کمک می‌کنه تا نقاط ضعف و قوت کار تولید محتوا رو پیدا کنی و برای برطرف کردنشون برنامه‌ریزی داشته باشی.

این می‌تونه محکم‌ترین دلیل برای داشتن یک استراتژی محتوایی باشه اما در ادامه می‌خوام به کمک آمار و اطلاعات، دلایل دیگه‌ای برای اهمیت سند استراتژی محتوایی روکنم:

81 درصد بیزینس‌های موفق در سراسر جهان استراتژی تولید محتوا رو هم رده استراتژی‌های کلان کسب وکارشون می‌دونن.

طبق آخرین آمار از رشد کسب و کارهای دیجیتال، با کمک گرفتن از استراتژی محتوا و تولید محتوای مناسب، سرنخ‌های فروش(۶۰ درصد)، درآمدزایی (۵۱ درصد) و مخاطبین جدید (۴۷ درصد) رشد داشتن.

تولید محتوا دلیلی برای رشد کسب و کار شماست. پس بدون استفاده از استراتژی شروع به تولید محتوا نکنید.

تدوین استراتژی محتوا چه مزیت‌هایی داره؟

مزایای استراتژی محتوا آنقدر زیاده که اگه از همون اول کار تولید محتوا به فکر استراتژی محتوایی نباشی قطعا هم وقت و هم پولتو هدر دادی! پس این موضوع خیلی مهمه و باید جدی بگیری. من به عنوان یک استراتژیت محتوا چند نمونه از مزیت‌هایی که این سند محتوایی داره رو بهت معرفی می‌کنم:

کاهش زمان تولید محتوا: اگه به محتوا و فرایند استراتژی اهمیت بدی می‌تونی ساعت‌ها و روزهای زیادی رو صرفه‌جویی کنی

برتری نسبت به رقبا: رقبای شما اطلاعات کمی در مورد استراتژی‌های محتوایی دارن! پس از این فرصت استفاده کن

افزایش احتمال موفقیت: نوشتن استراتژی محتوا تضمینی برای نتیجه بخش بودن محتوای شماست

بهبود سئوی وبسایت: بازاریابی و استراتژی محتوا کمک زیادی به سئوی وب سایت شما می‌کنه و در نهایت رتبه سایت رو ارتقاء می‌ده

تولید محتوای هدفمند: تدوین یک استراتژی خوب می‌تونه باعث بشه تا با کمترین محتوا بهترین نتیجه رو بگیری

یکپارچگی محتوا: فرایند استراتژی محتوا بهت کمک می‌کنه تا تسلط کافی روی تمام محتواهات داشته باشی و بین اون‌ها ارتباط برقرارکنی.

تدوین استراتژی محتوا

استراتژیست محتوا کیه؟

استراتژیست محتوا فردیه که تجربه زیادی در نوشتن استراتژی‌های محتوایی داره. از طرفی دست به قلمه و ‌با تمام اصول و قواعد نگارش محتوا آشنایی داره و به نوعی یک نویسنده ماهر هم به حساب میاد. یک استراژیست حرفه‌ای محتوا با کسب و کارهای مختلفی کار کرده و تونسته استراتژی‌ محتوای حرفه‌ای برای اونها تولید کنه. من، مهرداد توکلی به عنوان یک استراتژیست تمام تجربیاتم رو در اختیار شما می‌زارم.

چطور استراتژی محتوا بنویسیم؟

برای نوشتن استراتژی محتوا باید یک نمونه استراتژی محتوای موفق رو به عنوان الگو در نظر بگیرید. البته این کار نیاز به صرف وقت و هزینه اضافی داره. اما نگران نباشید با کمک گرفتن از یک طراح استراتژی محتوا می‌تونید تو هردوی این موارد صرفه‌جویی کنید. در ادامه نکات مهمی رو که هر فرد متخصصی در استراتژی محتوا باید رعایت کنه معرفی می‌کنم.

نوشتن محتواهای سریالی

شما با این نوع محتوا در حوزه کاری خودتون یک موضوع مهم رو انتخاب می‌کنید و برای اون محتواهای چند قسمتی یا سریالی تولید می‌کنید. محتوای سریالی، کنجکاوی مخاطبتون رو زیاد می‌کنه. پس اولین نکته مهم در تدوین استراتزی محتوا اینکه بتونید استفاده از محتواهای سریالی رو در برنامه تولید محتواتون بگنجونید.

نوشتن محتواهای جذاب و چندبعدی

برای اینکه سایت شما در رقابت با رقبا کم نیاره باید بتونی محتوای خلاق و نو تولید کنی. این یعنی فقط به محتوای متنی اکتفا نکنی و گلچینی از انواع دیگه محتوا مثل: عکس و ویدئو و پادکست هم تو برنامه استراتژی محتواییت اومده باشه. (استراتژیست‌های حرفه‌ای این نکته رو رعایت می‌کنن

داشتن محتواهای کوتاه (محتوای میکروثانیه)

این روزا مردم دیگه وقت کافی برای خوندن محتواهای طولانی ندارن. پس بهتره محتوایی رو در استراتژی بچینید که هم کوتاه باشه هم گویا. یعنی در زمان کوتاهی پیام شما رو به مخاطب برسونه. خیلی از کسب و کارهای بزرگ این استراتژی رو در اغلب محتواهاشون اجرا می‌کنن.

تدوین استراتژی محتوا

استراتژی محتوا در شبکه های اجتماعی

استراتژی محتوا برای کسب و کار شما محدود به وب سایت نیست. قطعا تعداد زیادی از مخاطب‌ها شما رو در شبکه‌های اجتماعی مثل: اینستاگرام دنبال می‌کنن. جالبه که بدونید یکسری از کسب و کارها برای استراتژی محتوا اینستاگرام برنامه قوی‌تری هم دارن. اونها علاوه بر ایجاد استراتژی محتوا برای وب سایت‌شون، برای شبکه‌های اجتماعی‌شون هم استراتژی مجزایی تدوین می‌کنن. یک پروژه استراتژی محتوا زمانی به موفقیت می‌رسه که استراتزیست روی تمام حوزه‌های محتوایی تسلط و برای تک تک‌شون برنامه داشته باشه، مثل: استراتژی تولید محتوا برای اینستاگرام.

حتما شما هم این جمله “محتوا پادشاه است” رو شنیدید. اما این روزها تولید محتوا به تنهایی ضمانتی برای موفقیت نیست. چون با گذشت زمان این پادشاه قدرت سابق رو نداره و نمی‌تونه به‌راحتی روی مخاطب تاثیر بزاره. مهم اینه که با محتواتون چه داستانی می‌گید و چطور احساسات مخاطب‌تون رو قلقلک می‌دید.

به همین دلیله که همیشه پیشنهاد می‌کنم از تجربیات یک مدیر استراتژی محتوا استفاده کنید تا محتواهایی که برای شبکه‌های اجتماعی تولید می‌کنید خط داستانی مشخصی پیدا کنه.

یک استراتژی محتوایی که برای شبکه‌های اجتماعی باید رعایت کنید ایجاد تعامل با مخاطبه. هر چه قدر محتوای شما بیشتر با مخاطبان تعامل داشته باشه، بیشتر در شبکه‌های اجتماعی دیده می‌شه و اگه کمی هم خوش شانس باشید، حتی ممکنه به یک محتوای ویروسی تبدیل بشه.

مراحل استراتژی محتوا برای شبکه‌های اجتماعی

7 مرحله نوشتن استراتژی محتوای رسانه های اجتماعی‌تون رو باهم مرور می‌کنیم:

  • مخاطب‌تون رو بشناسید: انگیزه‌ها، علایق، ترس‌ها و نقاط دردناک مخاطب رو پیدا کنید
  • محتواتون رو شخم بزنید: با زیر و رو کردن تمام محتواها، بهترین‌ها رو برای درج انتخاب کنید
  • موضوعات مهم رو پیدا کنید: برای تولید محتوا باید روی موضوعات مهم کسب و کارتون تمرکز کنید
  • هشتگ‌های کارتون رو پیدا کنید: بهترین هشتگ‌ها رو برای شبکه‌های اجتماعی‌تون انتخاب کنید
  • چیدمان محتوا رو انجام بدید: طبق داستانی که قراره تعریف کنید محتواها رو کنارهم بچینید
  • فرکانس انتشار رو مشخص کنید: قصد دارید محتواتون رو کجا و چندبار منتشر کنید
  • تقویم محتوا بنویسید: جزئیاتی از شرایط انتشار محتوا مثل: زمان، محل انتشار و ناشر رو بنویسید

به یاد داشته باشید غفلت از شبکه‌های اجتماعی یعنی نادیده گرفتن بخش وسیعی از مخاطب‌هاتون!

مراحل تدوین استراتژی محتوا

برای نتیجه بخش بودن یک استراتژی محتوایی باید نکات ریز و درشت زیادی مورد توجه قرار بگیره. نکاتی که برای من تنها از طریق کسب تجربه بدست اومده و می‌خوام اونهارو با شما به اشتراک بگذارم.

شناخت کافی از کسب و کار

تا زمانی که کسب و کارت رو نشناختی و نمی‌دونی چه هدفی از تولید محتوا داری، نوشتن استراتژی برای شما یک تصمیم اشتباهه. باید قبل از هر کاری به سه پرسش چی، چطور و چرا جواب بدی. یعنی کسب و کارت قراره چه کاری کنه و چطور می‌تونه این کارو انجام بده؟ بعد از اون باید از خودت بپرسی که چرا باید این کار رو انجام بدم.

تسلط روی حوزه کاری، تسلط روی فعالیت‌های کسب و کار و تسلط کافی روی محصولات و خدمات سه ضلع دانایی شماست که باید قبل از تدوین استراتژی روی اونها مسلط بشید.

تحلیل رقبا

روی رقبا تمرکز کنید! اطلاعات کاملی از نحوه فروش و بازاریابی آنلاین، تعداد محصولات یا خدمات و رتبه صفحات کسب و کارشان روی گوگل داشته باشید. چکیده این تحلیل در بخشی از استراتژی به نام تحلیل رقبا درج می‍شه.

پیدا کردن پرسونای مخاطب

درک اینکه مخاطب شما چه شخصیتی داره کار سختی نیست. باید اطلاعاتی خوبی از مخاطبتون داشته باشید تا بتونید محتوایی مناسب برای اون تولید کنید. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنم تعدادی از مشتری‌های فعلی خودتون رو از نظر رفتار، میزان خرید، ایجاد دردسر، خرید مجدد، خوش حسابی و … به چند دسته تقسیم کنید. با این کار متوجه می‌شید که برای هر دسته چه محتوایی باید تولید کنید.

جدول تشخیص پرسونای مخاطب

جدول زیر شامل اطلاعاتی از یک فرد دانشجو است

اطلاعات شخصینقاط دردعلایقاهداف
سنناتوانی در پس‌اندازمهمانی با دوستانخرید خودرو داخلی
تحصیلاتناهماهنگی بین افرادعلاقه‌مند به اینستاگرامگرفتن مدرک تخصصی
شغلمنعطف نبودن کارتورهای طبیعت‌گردیاتمام دانشگاه
درآمداستفاده از موبایلعلاقه به مد و لباسمهاجرت به خارج
محل زندگیبی نظمی در کارعلاقه به فیلم دیدنیافتن شغل ایده‌آل

 

اما اجازه بدید راهی ساده برای شناخت پروسونای مخطبتون معرفی کنم. برای این کار باید با بازدیدکنندها، سرنخ‌ها و مشتریاتون صمیمی بشید. باید اونها رو مثل یک دوست قدیمی بدونید و به اصطلاح از نقاط دردناک و چالش‌ها و ترس‌هاشون اطلاع پیدا کنید. به طور مثال: شما با افرادی که چندین ساله طرح دوستی ریختید کاملا صمیمی هستید. از زندگی و کارشون اطلاعاتی دارید. می‌دونید چی اونهارو ناراحت یا احیانا خوشحال می‌کنه. از سلایقشون خبر دارید و باهاشون در ارتباط هستید. به زبان ساده پرسونای دوستاتون رو پیدا کردید.

برای اینکه پرسونای مشتری‌هاتونم پیدا کنید باید اونارو دوست خودتون بدونید!

تدوین استراتژی محتوا

تحقیق کلمه‌های کلیدی

اگر از من بپرسید مفهوم استراتژی محتوا چیه؟ من به شما می‌گم “تولید محتوای مناسب برای فرد مناسب”.

لازمه این کار هم شناخت نیازهای مخاطبه. با تحقیق کلمه‌های کلیدی متوجه می‌شید که مخاطبتون روی چه موضوعی تمرکز داره و چه کلماتی رو بیشتر سرچ می‌کنه. تک تک این کلمات می‌تونن خوراک خوبی برای تولید محتوا باشن.

چینش ساختار محتوایی

بعد از پیدا کردن کلمات مناسب باید ساختار محتوایی رو بچینید. این ساختار شبیه یک هرم هست و محتواها رو از نظر درجه اهمیت و لینک‌دهی چیدمان می‌کنه. با این کار متوجه اهمیت صفحات یا مطالب سایت‌تون می‌شید. باید دقت کنید که تمام کلمات کلیدی که در بالا پیدا کردید به همراه کلمات کلیدی اصلی کسب و کارتون رو داخل این ساختار قرار بدید.

آماده‌سازی تقویم محتوایی

بعد از چینش ساختار نوبت به مرحله ساخت تقویم محتوایی می‌رسه. تو این تقویم تاریخ، شکل محتوای و نحوه انتشار اون درج می‌شه. این تقویم کمک می‌کنه تا بدونید چه کاری رو باید در چه زمانی انجام بدید. با این کار فرایند تولید محتوا رو منظم می‌کنید و در انتها هم می‌تونید نتیجه زحماتتون رو ببنید و عملکردتون رو تحلیل کنید.

قیمت استراتژی محتوا

قیمت‌گذاری فرآیند تدوین استراتژی تولید محتوا کار ساده‌ای نیست و برای انجامش باید اطلاعات کاملی از کسب و کار شما داشته باشم. اطلاعاتی از وب سایتی و تعداد بازدیدهای روزانه تا اهداف تجاری و بازاریابی. برای درک بهتر این موضوع مثالی می‌زنم:

تصور کنید شما مدیر مجموعه‌ای بزرگی هستید که قصد دارید برای وب سایت و شبکه‌های اجتماعی مجموعه‌تون محتوا تولید کنید و با مطالعه این صفحه به اهمیت استراتژی محتوا پی بردید. اگر از من در مورد قیمت استراتژی تولید محتوا سوال کنید من پروژه شما رو به عنوان یک پروژه در ابعاد بزرگ و زمان‌بر دسته‌بندی می‌کنم چون باید تک تک مراحل نوشتن استراتژی روی کسب و کار شما پیاده بشه که طبیعتا روی قیمت هم تاثیر زیادی داره.

یا برعکس؛ تصور کنید مدیر مجموعه‌ای هستید که فرآیند تولید محتوا رو شروع کرده و الان بعد از مطالعه این صفحه احساس می‌کنه راه غلطی رو پیش گرفته. اگر از من در مورد قیمت سوال بشه با توجه به حجم کار نسبتا کمتر این پروژه، قیمت تدوین استراتژی تولید محتوا هم کمتر می‌شه.

بنابراین اگه سوال شما هم اینه‌که “چقدر باید برای استراتژی محتوا هزینه کنیم؟” باید بگم اعلام قیمت دقیق امکان نداره و باید بعد از ارتباط تلفنی یا متنی که باهم داریم و بررسی کسب و کارتون قیمت دقیق رو اعلام کنم.

اشتراک‌گذاری استراتژی محتوایی

تعداد زیادی از کسب و کارهایی که برنامه تولید محتوای جامعی رو براشون تدوین کردم از من می‌پرسن که آقای توکلی “لازمه که استراتژی تولید محتوا رو با سایر تیم ها/بخش‌های شرکت به اشتراک بزارم؟”

در جواب این دوستان باید بگم خوشبختانه طی این سال‌ها به این نتیجه رسیدم که به اشتراک گذاری استراتژی تولید محتوا می‌تونه مفید باشه. این کار به همه افراد مجموعتون اجازه می‌ده به استراتژی محتوای که تدوین کردید دسترسی داشته باشن، حتی افرادی که ممکنه مستقیماً تو فرآیند تولید محتوا دخالتی نداشته باشن.

این کار در مجموعه‌های بزرگ شدیدا پیشنهاد می‌شه. چون می‌تونن با این کار تعامل بین تیم‌های فروش و بازاریابی رو زیاد کنن و تلاش‌های تکراری تیمی از مجموعه رو که ممکنه وقت و هزینه زیادی داشته باشه رو به حداقل برسونن. این کار باعث می‌شه که تمام افراد مجموعه با یک هدف مشترک برای تولید محتوای مناسب تلاش کنن.

ااز طرفی اشتراک‌گذاری سند استراتژی محتوا برای کسب‌وکارهایی که تازه شروع به کار کردن یا تولید محتوا رو برون‌سپاری کردن پیشنهاد نمی‌شه.

بروز کردن استراتژی محتوایی

ممکنه تصور کنید که با یک بار تدوین استراتژی، دیگه نیازی به کار اضافی نیست و تا آخر‌الزمان می‌شه از این برنامه استفاده کرد! نه همچین چیزی نیست. هر چه قدر که زمان می‌گذره باید تغییراتی روی برنامه استراتژی محتواییتون بدید. بخشی از استراتژی شما مثل ماموریت و اهداف تجاری که دارید در گذشت زمان تغییر نمی‌کنن با این حال، بخش‌های دیگه‌ای از استراتژی تولید محتوای کسب و کار شما باید دستخوش تغییرات و بروزرسانی‌های دوره‌ای بشه.

 

این مطلب چقدر مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.9 / 5. 29